home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten Spakenburg Fashion
Dorien: Mannen in rok, daar houd ik van. Deze is gemaakt van twee plooirokken van Didi. Zeilen! De gezondheid, vroeger gedragen door vissers, is van een oude trui. Dorien: Op de Noordermarkt vond ik deze rok waarvan de stof zo mooi is. De strik komt uit mijn stoffenkast. De panty heb ik zelf gedragen. Dorien: Het plooirokje heeft al een carriere achter de rug in een film van Alex van Warmerdam. De veren kraplap maakt Nikki tot engeltje. Dorien: Mannencolbert, vervrouwelijkt met het roze kant in de kraplapvorm. Robuust! Kniekousen van lang geleden, klompen van nu.
Dorien: Lang gezocht naar de grote ruitstof. Japanse vouwkunst en Spakenburgse schorteninvloed. De ketting is bovenkant van een oude baaien rok. Dorien: Het paarse jasje is gemaakt van vier oude ruiten halsdoeken uit Spakenburg. Dorien: Door urenlang vouwen en strijken ontstaat de gedrapeerde geplooide kraplap en plooirok met lint. De onderrok is nog van mijn moeder geweest. Dorien: De revers en de manchetten zijn bijgeverfd, zoals Spakenburgse vrouwen dat ook doen bij oude kraplappen.
foto's Gijs Haak (klik op de foto voor een groter formaat)

Spakenburg Fashion

De ontwerpen van kostuumvormgevers de Jonge en Hashimoto vormen een variant op hoe Tokiose jongeren een eigen identiteit scheppen middels een combinatie van zelfmaakmode, haute couture, elementen uit de Japanse cultuur en westerse kleding.

Een reactie op de H&M massacultuur.

Dit heeft geresulteerd in exclusieve outfits die de kracht van Spakenburgse kledinghistorie aanwakkeren en aan jongeren een collectieve identiteit geven.

Het Wilde Oog toont middels de kostuums en de foto's een nieuw perspectief op wegglijdend Hollands cultuurgoed: Spakenburg Fashion! Met klederdracht de toekomst in!

Concept: Het Wilde Oog
Ontwerp: Dorien de Jonge, Yukie Hashimoto
Assistentie: Jorine van Beek
Locaties: Schakelstation Amersfoort (UN Studio), Windturbinepark Zeewolde (kleuradvies molens: Mary Fontaine).

De fototentoonstelling Spakenburg Fashion is te zien vanaf 20 november 2007 in Restaurant De Mandemaaker Spakenburg.

Van dit project is een ansichtkaartenset uitgegeven: 8 A5 kaarten in een hoes met tekst.
Te koop bij De Mandemaaker, Museum 't Vurhuus, VVV Spakenburg en via Het Wilde Oog.

Dorien: Het paarse jasje is gemaakt van vier oude ruiten halsdoeken uit Spakenburg.
Dorien: Het plooirokje heeft al een carrière achter de rug in een film van Alex van Warmerdam. De veren kraplap maakt Nikki tot engeltje.
Dorien: Door urenlang vouwen en strijken ontstaat de gedrapeerde geplooide kraplap en plooirok met lint. De onderrok is nog van mijn moeder geweest.
Dorien: Lang gezocht naar de grote ruitstof. Japanse vouwkunst en Spakenburgse schorteninvloed. De ketting is bovenkant van een oude baaien rok.
Dorien: Mannencolbert, vervrouwelijkt met het roze kant in de kraplap-vorm. Robuust! Kniekousen van lang geleden, klompen van nu.
Dorien: Op de Noordermarkt vond ik deze rok waarvan de stof zo mooi is. De strik komt uit mijn stoffenkast. De panty heb ik zelf gedragen.
Dorien: De revers en de manchetten zijn bijgeverfd zoals Spakenburgse vrouwen dat ook doen bij oude kraplappen.
Dorien: Mannen in rok, daar houd ik van. Deze is gemaakt van twee plooirokken van Didi. Zeilen! De gezondheid, vroeger gedragen door vissers, is van een oude trui.

terug naar projecten