home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten Geridderde Vissers
visser vlam
 geridderde visser vlam
broche ontwerp Willemijn de Greef
foto links: Gijs Haak, foto midden Wout Nooitgedagt, foto rechts: Michael Kars

Het Wilde Oog portretteert in dit project de laatste generatie vissermannen in Spakenburg. Mannen die de Zuiderzee nog hebben meegemaakt zijn binnen twee decennia voorgoed verleden tijd. Acht vissers worden gepresenteerd in samenspel met de sieraadkunst van Willemijn de Greef. Met stoere broches en sophisticated shirts transformeren Gerrit, Hendrik en Willem tot ware Spakenburgse Casanova’s!

Acht vissers worden op bijzondere wijze gepresenteerd in samenspel met de sieraadkunst van Willemijn de Greef. Zij maakte speciaal voor de acht Spakenburgse mannen stoere broches. Daarvoor vond ze inspiratie in de rijk van bloemmotieven voorziene Spakenburgse kraplappen en de drukblokken die bij de oorspronkelijke klederdrachtstoffen van onmisbare waarde waren. In India heeft Willemijn een lokaal bedrijfje ontdekt waar vaklieden textielstempels kunnen snijden van de bloemmotieven die zij maakt.
Exclusieve textielstempels worden verscheept. Ze worden door Willemijn beschilderd en grafisch voorzien van de boot waarop de visser gevaren heeft. Hoe een textielstempel ooit bepalend voor de klederdracht gemaakt wordt en gedragen door Spakenburgse vissers.

‘Een ogenblik word ik wild van de acht (ex) vissers die zich op ongewone wijze knap krap presenteren. Ik geef het ridderlijk toe en ik vis niet naar een complimentje maar ik vind ‘grote Willem’ zich thuis voelen.
W. de Graaf (een van de acht ‘Casanova-vissers’).

Gebaseerd op deze stoere broches vervaardigde Willemijn de Greef tien exclusieve speldjes die onderdeel vormen van de tentoonstelling ‘Geridderde Vissers’.
Deze broches zijn te koop bij Het Wilde Oog.

In navolging van de poster ‘Ootjies Tas’ die kunstenares Balta (Anne-Marie Durand) ontwierp in combinatie met de breipatronen voor de originele 21ste eeuwse Spakenburgse beugeltas, heeft Het Wilde Oog Balta gevraagd ook bij ‘Geridderde Vissers’ een grafisch product te ontwerpen.

Het verrassende resultaat ‘Bordspel van de laatste visser’ op poster formaat is te bestellen via hetwildeoog@zonnet.nl

In de Bunschoter van 15 mei 2009 verscheen een artikel van Hans Lemmerman met het concept achter de poster van Balta.

 

terug naar projecten