home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten Het Wilde Oog: Grensverleggers
Marcel MustersGerardjan Rijnders MiroHet Wilde Oog
Hans Dagelet doornburgh
Fotografie: Heleen Jonkman

Grensverleggers: 

In dit project uit 2022 zijn zes kostuumvormgevers uitgenodigd, werkzaam in de podiumkunsten, om een kostuum te maken: Eén met ambachtelijke technieken uit visserij en klederdracht als inspiratiebron. Breien/boeten, kalanderen, stijven en tanen. De zes kostuumvormgevers transformeren functionele technieken uit Spakenburg op originele en eigentijdse manier naar kostuums met theatrale uitstraling. 
De kostuums worden gedragen door 18 mannen, gekozen uit drie domeinen:
-Professionele theatermakers op nationaal niveau, zij die het levensgevoel in de jaren 80/90 gestalte gaven in hun voorstellingen. Van Gerardjan Rijnders tot Marcel Musters. 
-Vluchtelingen uit onder andere Jemen, Syrië, Albanië, Iran. De keuze voor medelanders geldt als voorbeeld van inburgeren via kunst.
-Cultuur-bepalers op lokaal niveau. Variërend van filmprogrammeur en beleidsmedewerker cultuur tot graffiti artiest en artistiek leider van een festival. 
Opnieuw zoekt Het Wilde Oog de culturele uitwisseling tussen traditie, kunst en politiek. 
Dit resulteert in een serie verrassende foto’s.

Het Wilde Oog wenst het kijken in dwarsverbindingen te stimuleren. De wereld van Spakenburgs erfgoed, die van kostuumvormgeving en die van kunsticonen Joseph Beuys en Pina Bausch schuiven in en over elkaar heen. Culturele rijkdom vormt het resultaat.

Bij dit project is een boekje verschenen met foto’s en achtergrondinformatie. 

Kostuumvormgevers: Aziz Bekkaoui, Lisanne Bovée/Jan Koelewijn, Petra Bresser, Linda Eijssen/Sam van den Bosch, Dorien de Jonge, Mirjam Pater
Modellen: Gerardjan Rijnders, Marien Jongewaard, Hans Dagelet, Ko van den Bosch, Peer van den Berg, Marcel Musters, Amjad Dwaer, Miro Straub, Nikolla Dermishi, Abdulrazzak Tatari, Kurosh Parvisiasl, Mohammed Alhassani
Fotograaf: Heleen Jonkman
Spakenburgse Diva: Hendrikje Kuis
Regie: Hans Lemmerman, Inge van Run
Scenografie: Miranda Lonink
Grafische vormgeving: Jip Sanders

Tentoonstellingen: 
Schouwburg Utrecht, 
Katoendrukkerij De Volmolen Amersfoort, 
Festival Spoffin/Fotostad 033, 
Theater de Lieve Vrouw, 
Gemeentehuis Bunschoten-Spakenburg.

Sponsors: Gemeente Amersfoort, Gemeente Bunschoten, KF Heinfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Nederlandse Kostuum Vereniging

terug naar projecten