home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten Het Wilde Oog in Japan
 het wilde oog in japan
het wilde oog in Japan
foto's Inge van Run

Spakenburgse klederdracht, van klassieke traditie naar hedendaags design.

1: Expositie op het Yokohama Port Town Festival, juni 2008. Zie bovenstaande foto's.

2: Expositie op het Tochigi Film Festival, november 2008. Tochigi is bekend vanwege de aanwezigheid van vele oude gebouwen: traditionele Japanse huizen en oude opslagplaatsen. In het kader van een filmfestival worden talrijke gebouwen omgetoverd in bioscoopjes en galerietjes. De Nederlandse Ambassade is benaderd mee te doen en krijgt van de organisatie twee locaties aangeboden. Op de ene locatie worden Nederlandse films vertoond. Werk van Het Wilde Oog is te zien in een pand dat oorspronkelijk voor het Rode Kruis gebruikt werd. Nu is er een koffiehuis in gevestigd.

3: Expositie in Yokohama, december 2008. In een wijk van Yokohama staan negen historische panden. Er is een traditie om voor elk pand een land aan te wijzen dat dit pand in de decembermaand aankleedt. De Nederlandse floral designer Edwin Molenaar geeft de expositie van het Wilde Oog extra natuurglans. Spakenburger traditie, hedendaagse vormgeving en bloemsierkunst in een speciaal daarvoor ingerichte Wilde Oogkamer.

Traditie:
De Spakenburgse klederdracht behoort tot de Hollandse schatkamer. De traditionele kleding in Spakenburg is wat kleurrijker dan in veel andere plaatsen gedragen werd. Na Staphorst is Spakenburg de tweede plaats van Nederland met actieve draagsters. Spakenburg kent nog 300 vrouwen die dagelijks in klederdracht lopen. Het aantal holt door sterfte flink achteruit. In 1994 waren er nog ruim 700 vrouwen in klederdracht. De jongste draagster is 60 jaar. Het verdwijnen van de klederdracht uit het straatbeeld is onomkeerbaar. De oorspronkelijke mannendracht is al sinds de jaren 50 verdwenen.
In de Engels- en Japanstalige brochure die samengesteld is voor deze expositie wordt ingegaan op de oorsprong van de klederdracht en de meest in het oog springende elementen (kraplap, schort, muts).

Inspiratie:
Het verdwijnen van klederdracht in het Nederlandse straatbeeld is een reden voor Het Wilde Oog om inspiratie te putten uit de traditie en haar te actualiseren. Daarmee haar doen voortleven in het heden en te introduceren in het domein kunst en vormgeving.
De tentoonstelling presenteert drie van de gemaakte nieuwe ontwerpen van de hand van Rien Bekkers, Dorien de Jonge in samenwerking met Yukie Hashimoto en Lotte van Laatum.

Invulling expositie.
Traditie:
De Spakenburgse klederdracht in haar varianten wordt getoond via fotografie, videografie en klederdrachterfgoed.
-Acht foto’s van de Spakenburgse Diva’s waarop verschillende variaties van de klederdracht te zien zijn.
Foto’s gedrukt op aluminium.
-Twee banen met zes kraplappen, op perspex geplakt en aan de wand gehangen.
-Op videoscherm worden de Diva’s in hun klederdracht verrassend in actie getoond.

Inspiratie:
-Zes foto’s met modeontwerpen voor zowel mannen als jongeren. Gedrukt op aluminium.
-Op twee hedendaagse torso’s worden twee kostuum(onderdelen) geplaatst.
-Drie tassen uit de serie Ootjies Tas, speciaal ontworpen voor Spakenburg en gebreid door Spakenburgse vrouwen. Gepresenteerd op perspex aan de wand.
-Drie foto’s van breiende vrouwen worden gedrukt op aluminium.
-Twee exemplaren van de Zzzidt van Richard Hutten.

Concept: Het Wilde Oog, Hans Lemmerman en Inge van Run
Ontwerpers: Dorien de Jonge, Yukie Hashimoto, Rien Bekkers, Lotte van Laatum
Fotografie Gijs Haak, Ben Vulkers
Videografie: Gijs Haak
Inrichting tentoonstelling: Sonja de Boer

terug naar projecten