home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten Voor Orhan
Locatie Utrecht wijk Rijnsweerd woonhuis de Waal. Architect Alberts & van Huut. Ton Alberts was een architect bekend door zijn op antroposofische leest geschoeide organische architectuur. Foto Wout Nooitgedagt Locatie Hilversum. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Architect Neurelings Riedijk. Het archief kent 42 kilometer erfgoed van nationaal belang. Foto Ben Vulkers
Locatie Eemdijk Veerpont naar Eemnes. In 1973 werd hier een videoclip opgenomen van het lied De Veerpont van Drs. P. Foto Wout Nooitgedagt
Fotografie: Het Wilde Oog / Maike Brautmeier

Voor Orhan: Een duet tussen volkscultuur en kunst.

Het Wilde Oog heeft jarenlang drie vrouwen in klederdracht uit Spakenburg gefotografeerd op de meest uiteenlopende locaties en in zeer diverse hoedanigheden: In Radio Kootwijk, Hotel des Indes, Stedelijk Museum, een glazen huis in Leerdam; op een skatebaan, 16 NS Stations in Overijssel en Gelderland, Paleis Soestdijk; in een palingjurk, een plas bloed; met 22 kabouters, een roze hond en een superlange vlecht. Corrie, Hendrikje en Wijmpje zijn beroemd als Spakenburgse Diva’s.

In Voor Orhan zetten de Wilde Ogers de stap naar culturele toe-eigening van de klederdracht. Vijf vormgevers uit de wereld van kostuum en mode krijgen de opdracht: Leg een verbintenis tussen een Spakenburgs klederdracht-element en de mediterrane wereld. Verrijk Turkse en Portugese mannen met een kostuum-sieraad. Maak hen tot Divo’s!

De laatste vrouwen in klederdracht worden verbonden met de eerste generatie ‘gastarbeiders’ in Twente en Münsterland.

Koen van Hensbergen schrijft een literaire brief, geïnspireerd op gesprekken met Turkse Twentse senioren: Voor Orhan.

Concept: Hans Lemmerman, Inge van Run.
Fotografie: Maike Brautmeier.
Kostuumvormgeving: Petra Bresser, Dorien de Jonge, Sanne Oostervink, Hanne Pierrot, Lars Unger.
Scenografie: Miranda Lonink.
Tekst: Koen van Hensbergen.
Met dank aan: Mehmet Emir, Sevilay Luiken, Kamile Adali, Halit Tüle, Galerie Beeld & Aambeeld, Theatergroep Sonnevanck, Museumfabriek.

Fotogalerie Objektief Enschede: 12/01 – 13/02/2020
Beijen Enschede: 15/02 – 02/04/2020
Open Air Gallery Enschede: 15/06 – 15/12/2020

Het project is mogelijk gemaakt door Euregio Interreg taNDem, Gemeente Enschede, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Enschede-Haaksbergen, Stichting IBN Roesjd. 

terug naar projecten