home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten De Reis
Locatie Spakenburg. Een pier, een golfbreker en een strandje genaamd 't Kleine Zeetje. Foto Gijs Haak.
Locatie Utrecht Stadhuis. Architect Enric Miralles. Met de renovatie in 2000 verbond de architect een middeleeuws gebouwencomplex met hoogwaardige nieuwbouw.Foto Wout Nooitgedagt Locatie Amersfoort wijk Nieuwland. Bureau Wissing stedenbouw en ruimtelijke vormgeving. Filmploeg in het kader van het lanceren van de Utrechtse Schatkamer Provincie Utrecht. Foto Wout Nooitgedagt Locatie Eemdijk Veerpont naar Eemnes. In 1973 werd hier een videoclip opgenomen van het lied De Veerpont van Drs. P. Foto Wout Nooitgedagt
Locatie Dordrecht Schouwburg Kunstmin. Architect renovatie 1940 Sybold van Ravensteyn. Architect restauratie 1994 Kees Rouw en Bertus de Kock. Kunstmin vormt de versmelting van de functionele- met de barokke bouwkunst, een glamourachtige ambiance.  Foto Ben Vulkers Locatie Amersfoort wijk Nieuweland de Draak. Sint Joris is patroon van Moskou, Catalonië, Georgië en Amersfoort. Op 23 april is het Sint Jorisdag, door de scouting internationaal gevierd. Foto Wout Nooitgedagt Locatie Utrecht wijk Rijnsweerd woonhuis de Waal. Architect Alberts & van Huut. Ton Alberts was een architect bekend door zijn op antroposofische leest geschoeide organische architectuur. Foto Wout Nooitgedagt Locatie Hilversum. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Architect Neurelings Riedijk. Het archief kent 42 kilometer erfgoed van nationaal belang. Foto Ben Vulkers
Fotografie Gijs Haak, Wout Nooitgedagt, Ben Vulkers.

De Reis, een fotoreportage.

Het Wilde Oog is op zoek naar tijdloze foto’s, welke niet alleen deze generatie aan zal spreken, maar ook de volgende. Zij zoekt daarom inspiratie in de archetypische taal, zoals die van De Reis.

Het is 1948. De meisjesvereniging van de vrijgemaakte kerk in Spakenburg. Hun begeleidster is de enige die niet in klederdracht is. Zij komt uit Baarn. Deze foto drukt een collectief gevoel uit, draagt een verbintenis uit in de kraplap met gehaakte muts en geruite rok.

Het is 2009. Twee klederdrachtvrouwen, Hendrikje Kuis en Wijmpje Koelewijn, trekken door/langs/voor markante locaties met de historische foto als kompas. Ze dragen letterlijk hun cultureel erfgoed en stellen daarmee een daad. De tocht is een emotionele: Wie over vijftig jaar ook een foto van de meisjesvereniging draagt, een klederdrachtvrouw zal het niet langer zijn.
Het Wilde Oog zet de klederdrachtgeschiedenis in beweging en brengt haar tot stilstand in het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Levendige klederdracht ontmoet audiovisueel erfgoed.

Concept: Het Wilde Oog.
Fotografie Gijs Haak, Wout Nooitgedagt, Ben Vulkers.
Historische foto Hans Hopman.
Grafische vormgeving: Balta.

Van De Reis is een ansichtkaartenset gemaakt. Na ‘Spakenburgse Diva’s’ en ‘Spakenburg Fashion’ de derde in de reeks.

terug naar projecten