home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

het wilde oog in de pers

Sprekende Theaterbeelden:

"Een prachtig boek ! Boordevol foto’s van theaterproducties, schetsen, collages en maquettes uit de werkmappen van de vormgevers. In begeleidende teksten vertellen de makers hoe ze werken en waarom zo. Ook aan de bijzondere vormgeving is te zien met hoeveel zorg het boek is gemaakt. Zo zijn de bladzijden in de band geschroefd.
Voor de schoolmediatheek zou dit boek in ieder geval een aanwinst zijn. De verbeeldingskracht en het vakmanschap werken inspirerend en nodigen leerlingen uit om met een bewustere blik naar theater te kijken."
(Voorlopig, SLO Nieuwsbrief, 7, 1998).

"Ook verscheen het beeldende theaterboek ‘Sprekende Theaterbeelden’, een rijke uitgave van de hand van Hans Lemmerman en Miranda Lonink. De samenstellers hopen aan te zetten tot het vastleggen van de scenografiekunst in het algemeen en die van het jeugdtheater in het bijzonder. Het boek is een lust voor het oog."
(Anita Twaalfhoven, Theatermaker, 6, 1998).

"De makers van het boek stelden zich ten doel de vormgevers zo in beeld te brengen, dat je ook zonder het lezen van de teksten de opvattingen van de geportretteerde en de sfeer van zijn werk kunt proeven. Het boek is een kleurrijke waaier van zestien portretten van elk negen bladzijden waarin de zeer uiteenlopende opvattingen van de vormgevers zichtbaar worden.
Het boek zit vol theatrale vondsten. Elk portret begint bijvoorbeeld met een foto van de vormgever. Deze foto is op transparant papier gedrukt zodat de pagina achter deze foto mee gaat spelen in het portret. Marieke Bokelman (grafisch ontwerp) maakt hiervan op een geraffineerde en vaak humoristische manier gebruik. Zo is een foto met schrobbende acteurs zo achter het portret van Barbara Kroon geplaatst, dat het lijkt alsof de acteurs niet alleen het decor waarin zij zich bevinden maar ook Kroons vloer aan het schrobben zijn.
Sprekende Theaterbeelden zal als een reservoirvergrotende bron fungeren voor theatervormgevers, regisseurs en voor studenten Docent Drama.
De hoop van de makers van het boek dat de publicatie de deskundigheid van scenografie zal bevorderen, lijkt me geen ijdele hoop. Juist omdat het boek geen algemeen beeld probeert te geven en veel verschillende invalshoeken en werkwijzen zichtbaar maakt."
(Tjitske Jansen, De Kunsten, 1, 1998).

terug naar pers | terug naar Sprekende Theaterbeelden